Osamocený revolucionář Drahoš

25. 01. 2018 9:30:59
Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

Vztah současného českého prezidenta k Číně je jedním z ústředních témat letošních prezidentských voleb. Jiří Drahoš a jeho příznivci žijí v bláhové iluzi, že český prezident nemá jezdit do Číny. A pokud už tam vyrazí, měl by v Pekingu mluvit hlavně o lidských právech, případně odstartovat čínskou revoluci a samozřejmě zvát a přijímat Dalajlámu. Vzhledem k tomu, že Jiří Drahoš a jeho podporovatelé stále mluví o tom, že patříme na Západ, měli bychom se podívat, jaký vztah k Číně zaujímají západní politici.

Čínský prezident dorazil na začátku července 2017 na návštěvu Německa. Vřelé vztahy mezi Německem a Čínou potvrdil dar dvou pandích medvídků pro berlínskou zoo. Pro příznivce pana Drahoše dodávám, že se jedná o tzv. pandí diplomacii. Zvířata se dostanou do zoologických zahrad jen v těch zemích, se kterými má Čína dobré vztahy. Jiří Drahoš i jeho stoupenci jsou zarytými obdivovateli Evropské unie a eura. Proto zde musím připomenout, že v roce 2012 to byla Angela Merkelová, která jela do Číny žádat o finanční injekci pro předluženou eurozónu, kterou nakonec dostala. Jak je vidět, Čína je sice pro euronadšence fuj, ale čínské zlaťáky v tomto případě nesmrdí.

V listopadu 2017 navštívil Čínu americký prezident Donald Trump. Prezident během návštěvy zopakoval, že bude respektovat politiku jedné Číny. V průběhu Trumpovy návštěvy podepsaly firmy z USA a Číny smlouvy za více než 250 miliard dolarů.

Před 14 dny dorazil do Pekingu i nový francouzský prezident. Macron odmítl poučovat Čínu o lidských právech. Hlavním cílem jeho návštěvy byl obchod. A zadařilo se. Čína udělala objednávku na 184 letadel od Airbusu a současně pomohla zachránit francouzský státní podnik Areva, který má za 10 miliard eur postavit v Číně závod na zpracování jaderného odpadu.

No a na závěr se vraťme zpátky do České republiky. Mladoboleslavská automobilka loni dodala zákazníkům 1 127 700 vozů. Firma tak potřetí za sebou překonala milionovou prodejní hranici. Škoda Auto je jedním z opěrným bodů české ekonomiky. A i zde Jiřího Drahoše nepotěším, protože nejsilnějším trhem značky je Čína, kde Škodovka zvýšila prodeje o 12,6% na 317 100 vozů. Kromě mnoha dalších firem slaví úspěchy na tamějším trhu i skupina PPF či Home Credit. Nevidím proto žádný relevantní důvod, proč by česká hlava státu měla při svých zahraničních cestách Čínu ignorovat.

Úlohou českého prezidenta republiky je zastupovat stát navenek. Jsem rád, že Miloš Zeman pokračuje v ekonomické diplomacii Václava Klause a pomáhá otevírat dveře tam, kde k tomu otevření je nutná přítomnost nejvyššího ústavního činitele. A věřím, že tak Miloš Zeman bude činit i v dalších pěti letech. Proto nechci mít na Hradě osamoceného revolucionáře, jehož cesty se budou omezovat pouze na Berlín, Paříž a Brusel.

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 25.1.2018 9:30 | karma článku: 39.38 | přečteno: 1356x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2232
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...