Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

Vztah současného českého prezidenta k Číně je jedním z ústředních témat letošních prezidentských voleb. Jiří Drahoš a jeho příznivci žijí v bláhové iluzi, že český prezident nemá jezdit do Číny. A pokud už tam vyrazí, měl by v Pekingu mluvit hlavně o lidských právech, případně odstartovat čínskou revoluci a samozřejmě zvát a přijímat Dalajlámu. Vzhledem k tomu, že Jiří Drahoš a jeho podporovatelé stále mluví o tom, že patříme na Západ, měli bychom se podívat, jaký vztah k Číně zaujímají západní politici.

Čínský prezident dorazil na začátku července 2017 na návštěvu Německa. Vřelé vztahy mezi Německem a Čínou potvrdil dar dvou pandích medvídků pro berlínskou zoo. Pro příznivce pana Drahoše dodávám, že se jedná o tzv. pandí diplomacii. Zvířata se dostanou do zoologických zahrad jen v těch zemích, se kterými má Čína dobré vztahy. Jiří Drahoš i jeho stoupenci jsou zarytými obdivovateli Evropské unie a eura. Proto zde musím připomenout, že v roce 2012 to byla Angela Merkelová, která jela do Číny žádat o finanční injekci pro předluženou eurozónu, kterou nakonec dostala. Jak je vidět, Čína je sice pro euronadšence fuj, ale čínské zlaťáky v tomto případě nesmrdí.

V listopadu 2017 navštívil Čínu americký prezident Donald Trump. Prezident během návštěvy zopakoval, že bude respektovat politiku jedné Číny. V průběhu Trumpovy návštěvy podepsaly firmy z USA a Číny smlouvy za více než 250 miliard dolarů.  

Před 14 dny dorazil do Pekingu i nový francouzský prezident. Macron odmítl poučovat Čínu o lidských právech. Hlavním cílem jeho návštěvy byl obchod. A zadařilo se. Čína udělala objednávku na 184 letadel od Airbusu a současně pomohla zachránit francouzský státní podnik Areva, který má za 10 miliard eur postavit v Číně závod na zpracování jaderného odpadu.

No a na závěr se vraťme zpátky do České republiky. Mladoboleslavská automobilka loni dodala zákazníkům 1 127 700 vozů. Firma tak potřetí za sebou překonala milionovou prodejní hranici. Škoda Auto je jedním z opěrným bodů české ekonomiky. A i zde Jiřího Drahoše nepotěším, protože nejsilnějším trhem značky je Čína, kde Škodovka zvýšila prodeje o 12,6% na 317 100 vozů. Kromě mnoha dalších firem slaví úspěchy na tamějším trhu i skupina PPF či Home Credit. Nevidím proto žádný relevantní důvod, proč by česká hlava státu měla při svých zahraničních cestách Čínu ignorovat.

Úlohou českého prezidenta republiky je zastupovat stát navenek. Jsem rád, že Miloš Zeman pokračuje v ekonomické diplomacii Václava Klause a pomáhá otevírat dveře tam, kde k tomu otevření je nutná přítomnost nejvyššího ústavního činitele. A věřím, že tak Miloš Zeman bude činit i v dalších pěti letech. Proto nechci mít na Hradě osamoceného revolucionáře, jehož cesty se budou omezovat pouze na Berlín, Paříž a Brusel.

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 25.1.2018 9:30 | karma článku: 39,41 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Starého Sobotku novým kouskům nenaučíš

Zdá se, že česká ekonomika má to nejhorší za sebou a začíná opět růst. Oživující hospodářství je nadějí pro nezaměstnané, celkovou náladu ve společnosti a v neposlední řadě i pro státní rozpočet. Ministerstvo financí již ohlásilo, že za prvních 7 měsíců letošního roku se vybralo na daních o 25 miliard korun víc, celkově stouply příjmy o 40 miliard. Na základě těchto čísel můžeme odhadnout, že za celý letošní rok by mohlo dojít k navýšení příjmů o cca 70 miliard korun. Schodek státního rozpočtu by tak při troše zodpovědnosti mohl být 42 miliard (schváleno bylo 112 miliard). Jenže to by u kormidla nesměla sedět socialistická vláda, jejíž předseda sestavoval deficitní rozpočty i v dobách, kdy HDP rostlo o 6%.

14.8.2014 v 14:45 | Karma: 36,68 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.